top of page

ABCDEF

Huidkanker staat op nummer één van alle kankersoorten in Nederland.  In 2021 kregen meer dan 80.000 mensen ermee te maken. Uit het onlangs verschenen IKNL trendrapport blijkt dat de cijfers de komende jaren nog veel harder zullen stijgen.

Binnen vijf jaar komen er iedere gemiddelde werkdag, 

ieder half uur twee complete voetbalelftallen met huidkanker bij.

 

Vroege herkenning en behandeling van huidkanker zijn cruciaal.  De Huidmonitor app van Stichting Melanoom is een handige tool die je helpt om je eigen huid in de gaten te houden. 

 

 

Om  het belang van het zelf checken van de huid onder de aandacht te brengen lanceert Stichting Melanoom tijdens Melanoma Awareness Month de campagne: 
'Strike a pose, check your selfie!'

Eyeleen_app_sticker.gif
HUIDMONITOR2.png
Astore.png
Gstore.png
Facebook banner omslag.jpg
Facebook banner omslag.jpg
Facebook banner omslag.jpg
Facebook banner omslag.jpg

Strike a pose for skin cancer awareness!   #checkyourselfie   #huidmonitorapp

SELFIE TIME

Het advies van dermatologen is om je huid één keer per maand zelf de checken. Met de Huidmonitor app kun je foto's maken van je moedervlekken. En ze vergelijken met onschuldige en verdachte vlekken in de database van de app. Zo kun je zien of plekjes veranderen in de loop van tijd en leer je wanneer je actie moet ondernemen. De app heeft een belangrijke upgrade gekregen, op verzoek van onze gebruikers is het nu ook mogelijk om selfies te maken, foto's toe te voegen en foto's te vergroten om plekjes beter te kunnen bekijken.

LOOKIE LOOKIE

We zijn niet allemaal zo flexibel als Barbapappa. Vind je het lastig om jouw (moeder)vlek te fotograferen? Vraag dan om hulp bij het maken van de foto. Het is sowieso goed als iemand anders jouw huid bekijkt op plekken die je zelf niet goed kunt zien. Zoals je rug, billen, nek, op je hoofd en achter je oren bijvoorbeeld. 

JOIN US & WIN!

Weten waar je op moet letten bij het checken van je huid, kan letterlijk je leven redden. Tijdens de campagne geven we daarom via social media tips over hoe je huidkanker kunt herkennen. Hoe meer mensen deze berichten te zien krijgen, hoe beter. Help je mee?

We hebben weer een mooie set GIFs en GIF-stickers gemaakt zodat iedereen op een creatieve manier kan bijdragen aan meer huidkanker awareness.

En we organiseren leuke acties waarmee je toffe T-shirs, stickers, selfie-sticks en  shoptegoed voor o.a. UV-werende kleding van UV-Fashions kunt winnen!

 

Vind jij het ook belangrijk dat er bij zoveel mogelijk mensen meer awareness komt? Volg en deel dan de campagnefilmpjes en berichten op onze social media:

 

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
Facebook banner omslag.jpg
Facebook banner omslag.jpg
Facebook banner omslag.jpg
Facebook banner omslag.jpg

Strike a pose for skin cancer awareness!   #checkyourselfie   #huidmonitorapp

OVER HUIDKANKER 

Het overgrote deel van huidkanker wordt veroorzaakt door UV-straling van de zon of zonnebank. Het is dus superbelangrijk om jezelf goed te beschermen als je van de zon geniet. Ook tijdens de wintersport

Wanneer je vaker onder de zonnebank bent geweest of je huid regelmatig door zon is verbrand, heb je meer kans op het krijgen van melanoom of een andere vorm van huidkanker. Mensen met sproeten, lichte huid of lichte ogen, lichtblond of rood haar die van nature makkelijk verbranden in de zon, behoren ook tot de risicogroep.

Maar vergis je niet.

Huidkanker komt in alle lagen van de bevolking voor.

Van jong tot oud, vrouwen, mannen en iedereen daartussen in. En ook bij alle verschillende huidskleuren. 

Het is dus voor iedereen belangrijk om z'n huid goed in de gaten te houden. Want hoe eerder huidkanker wordt ontdekt en behandeld, hoe beter.

Mijn melanoom: lees hun ervaringsverhalen

Inge.jpg

'De dag dat je je leven opeens aan een zijden draadje voelt hangen. Waarvan je denkt, nee dit overkomt mij niet. Maar helaas toch beland ik tijdens de zomer-vakantie van de één op andere dag in een rollercoaster vanwege huidkanker.'

Jasper.jpg

 'Al die keren dat ik zonder adequate bescherming ben gaan surfen was ik me daar onvoldoende van bewust. Ik leef in de wetenschap dat mijn ziekte voorkomen had kunnen worden.’

Fleur.jpg

“ Vroeger smeerde ik zelfbruiners en ging onder de zonnebank. Ik dacht aan het bruine schoonheidsideaal te moeten voldoen. Zo ontzettend zonde dat ik mij daar onzeker over voelde toen, want het heeft mogelijk bijgedragen aan het krijgen van melanoom.” 

Roelof.jpg

'Ik ben zo blij dat mijn vrouw iets zag wat ze niet vertrouwde en dat ik uiteindelijk de stap heb gezet om naar de huisarts te gaan. De diagnose Melanoom IIIA heeft me met beide benen op de grond gezet.'

Dermatoloog Annemie Galimont_.jpg

Dermatoloog Annemie Galimont zet zich in om kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures, en manicures op te leiden en voor te lichten over de gevaren van huidkanker en zonverbranding. Ook geeft zij via Facebook live sessies aan mensen die beroepsmatig dicht op de huid van hun cliënten werken.

" Deze beroepsgroepen zijn belangrijk voor het overdragen van kennis over primaire preventie (niet verbranden), maar ook bij het vroegtijdig herkennen van huidkanker. Met de juiste kennis kunnen zij melanomen op het hoofd, de voeten en de handen signaleren. Zij hebben een signaalfunctie en zijn de oogjes op poten van de dermatoloog. De Huidmonitor app is een handige tool voor iedereen die z'n moedervlekken in de gaten wil houden. Door het maken van foto's kun je ze eenvoudig vergelijken met een eerdere foto of die uit de databank van de app. Met deze app staan al je eigen foto's per vlek duidelijk en geordend bij elkaar."

Weet jij waar je op moet letten?

Deze methode helpt je om melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, te herkennen: 

Eyeleen_abcde_uitleg.gif

Asymmetry

 

 

De (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm 
 

Een verdacht plekje.. Wat nu?

Geen paniek. Niet elk vlekje is meteen een melanoom. Toch moet je bij enige twijfel een bezoek brengen aan de huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een dermatoloog zodat de (moeder)vlek goed onderzocht kan worden.  

Het is bij melanoom superbelangrijk om er op tijd bij te zijn. Een melanoom dat vroeg wordt ontdekt en verwijderd, is goed te genezen. De kans op overleving is dan bijna 100%. Maar melanoom is niet voor niets de meest agressieve vorm van huidkanker. Het kan snel uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Een uitgezaaid melanoom is moeilijk te behandelen en heeft een veel slechtere prognose. Dus ga naar de huisarts als je twijfelt!

LET'S GIF A LITTLE

Stichting Melanoom voert het hele jaar door campagne om de bewustwording rondom huidkanker te helpen vergroten. Dat is hard nodig want door slim om te gaan met de zon is huidkanker grotendeels te voorkomen. En weten waar je op moet letten bij het checken van je huid, kan letterlijk je leven redden. We hebben weer een mooie set GIFs en GIF-stickers gemaakt zodat iedereen kan meehelpen aan meer awareness. Bekijk hier alle GIF stickers!

LOOKIE-600.gif
SELFIE-TIME-1_600.gif

Disclaimer

Let op:
De Huidmonitor app stelt geen diagnose en dient ook niet op die manier te worden geïnterpreteerd. De app helpt bij het monitoren van je eigen huid en het leren herkennen van verdachte plekjes.


Wanneer je ongerust bent over een (moeder)vlek op je huid of als je ziet dat een plekje verandert, irriteert, herhaaldelijk jeukt of bloedt, adviseren wij je om altijd naar de dokter te gaan. De app slaat de data alleen lokaal op jouw telefoon op.

bottom of page