top of page

Oogmelanoom
Klachten & Symptomen

Een oogmelanoom is van buitenaf vaak niet te zien, en kom je dan ook vaak pas op het spoor na het krijgen van bepaalde klachten en symptomen. Een tumor in het oog tast bij de meeste patiënten het zicht aan, maar op welke wijze wordt bepaald door de locatie.

Hoe herken je oogmelanoom?

In Nederland wordt bij ongeveer 220 mensen per jaar een oogmelanoom geconstateerd. De meeste mensen die een oogmelanoom krijgen, zijn tussen de 50 en 70 jaar oud, maar het komt soms ook bij jongere mensen voor. Over de oorzaak is weinig bekend.

 

Het oogmelanoom wordt vaak ontdekt doordat iemand klachten heeft. De aard van de symptomen van de uveale melanoompatiënten varieert afhankelijk van de locatie van de tumor en welke delen van het oog deze verstoort.

 

De volgende klachten komen voor:

  • wazig zien

  • een vervormd beeld zien

  • uitval van een stuk van het gezichtsveld of het zien van vlekken en lichtflitsen

  • een verandering in de vorm of grootte van de pupil

 

Als de tumor zich in het corpus ciliare bevindt geeft deze pas klachten als de tumor behoorlijk groot is geworden.

Tumoren waarbij de macula is betrokken worden vaak vroeg opgemerkt omdat ze symptomen veroorzaken.

Tumoren waarbij de iris is betrokken kunnen gemakkelijker worden waargenomen vanwege de locatie aan de voorzijde.

In ongeveer een derde van de gevallen wordt een oogmelanoom toevallig ontdekt bij een routinecontrole van de ogen bij de oogarts.

 

Alle symptomen van uveamelanoom kunnen worden veroorzaakt door andere, meer algemene aandoeningen.  Het is belangrijk om bij klachten van de ogen deze na te laten kijken door een oogarts of optometrist.

Bekijk ook de volgende onderwerpen:
8 Oogmelanoom _ Symptomen - 1.png
8 Oogmelanoom _ Symptomen - 2.png
8 Oogmelanoom _ Symptomen - 3.png

Ervaringsverhalen oogmelanoom

Joyce

2021

Joyce

In november 2020 klaagde ik in het weekend tegen mijn man dat ik het allemaal niet zo heel goed meer zag, terwijl ik een half jaar van tevoren een nieuwe bril had gekocht.

Giel

2020

Giel

Ik merkte dat er in mijn rechteroog, een pulserende verstoring zichtbaar was in de vorm van knipperende spikkels in een kromme lijn.

Pim

2013

Pim

Pim Janssen (42) uit Vlissingen krijgt in 2012 de diagnose oogkanker. Driekwart jaar later blikt hij terug op de heftigste periode uit zijn leven

bottom of page