2017 - Esther de Boer (47)

Wat ik heb begrepen, is dat in 5% van de gevallen het melanoom geen donkere kleur heeft maar dat het roze is, of huidkleurig.

2017 - Esther de Boer (47)

We stelden drie vragen aan (ex-)melanoom-patiënt Esther de Boer (47

Stichting Melanoom: Wat was voor jou de aanleiding om naar de huisarts te gaan?
Esther: Ik had al een jaar een roze bultje onder mijn rechteroog. In de zomer van 2016 werd het groter en veranderde het van vorm. Het begon ovaal te worden. Mijn schoonheidsspecialiste adviseerde me ermee naar de huisarts te gaan. In eerste instantie zag de huisarts er geen kwaad in. Het bultje was immers niet donker, dus dan denk je niet aan een ‘foute moedervlek’. Twee maanden later ben ik toch teruggegaan. Het bultje was grillig van vorm geworden en zeker verdubbeld in omvang. De huisarts stuurde me door naar de dermatoloog, die een biopt nam. Een week later kreeg ik de uitslag: het bleek een amelanotisch melanoom. Stadium 2.

Stichting Melanoom: Kun je zeggen wat een amelanotisch melanoom is?
Esther: Wat ik heb begrepen, is dat in 5% van de gevallen het melanoom geen donkere kleur heeft maar dat het roze is, of huidkleurig. Het pigment ontbreekt. Het nare van amelanotische melanomen is dat ze er verdacht goedaardig uitzien. In die zin was het nog een ‘geluk’ dat het in mijn gezicht zat. De veranderingen vielen me daardoor op.

Stichting Melanoom: Hoe is het verder gegaan?
Esther: Eind november ben ik voor de eerste keer geopereerd en is, via mijn hals, ook de poortwachtersklier verwijderd. Die bleek gelukkig schoon. Helaas was het melanoom niet radicaal uit mijn gezicht verwijderd. Dus in december ben ik nog een keer geopereerd en is een groter stuk huid uit mijn gezicht weggehaald. Vlak voor de jaarwisseling hoorde ik dat ik ‘schoon’ was. Ik ben het nieuwe jaar dus goed begonnen. De komende vijf jaar heb ik driemaandelijks een controle. Ik word goed in de gaten gehouden. En ik houd mijn eigen huid, en die van mijn dochters, ook goed in de gaten.
En ja, ik heb wel een huidtransplantaat in mijn gezicht. Maar daar kan ik goed mee uit de voeten. Littekens lopen we allemaal op, in de loop van ons leven, zowel van binnen als van buiten. Het maakt ons tot wie we zijn.