2018 - Suzanne (32)

Suzanne: In april 2017 ontdekte ik een knobbeltje in mijn lies.

2018 - Suzanne (32)

We stelden drie vragen aan Suzanne (32 jaar)

Stichting Melanoom: Hoe kwam je erachter dat je melanoom had?
Suzanne: In april 2017 ontdekte ik een knobbeltje in mijn lies. Aangezien ik in november 2016 met voorstadium baarmoederhalskanker was geconfronteerd, maakte ik me zorgen.
Ik heb een afspraak bij de huisarts gemaakt om het knobbeltje te laten checken. Hier werd eerst niet veel kwaad in gezien. Maar toen ik hem vertelde over bloed uit de moedervlek die ik had ontdekt, en jeuk, kwamen er vanuit mijn huisarts toch twijfels. Voor de zekerheid verwees hij me door naar het ziekenhuis.

Stichting Melanoom: Hoe verliep het toen verder?
Suzanne: Na vijf weken kon ik in het ziekenhuis bij de dermatoloog terecht. Mijn moedervlek werd bekeken en er werd me verteld dat deze verwijderd moest worden. Toen ik over het knobbeltje in mijn lies vertelde kreeg ik te horen dat ze zo spoedig mogelijk wilde handelen. Na twee dagen had ik al een afspraak om de moedervlek te laten weghalen. Daarna moest ik door voor een echo en een punctie. Na een week volgde de uitslag: melanoom. Na drie dagen vond de re-excisie plaats. Ze hebben een stuk van 4 bij 7 centimeter tot op de spier weggesneden rondom de moedervlek. Weer twee weken laten volgende de uitslag op uitzaaiingen: gelukkig geen uitzaaiingen!!

Stichting Melanoom: Hoe is het nu met je?
Suzanne: Prima. Maar ik kijk wel uit met de zon. Ik ga niet meer zonnebaden of onder de zonnebank. En ik let er op dat ik me altijd goed insmeer, minimaal met factor 30 en ik zoek de schaduw op.
Een hele verandering met vroeger; toen ging ik onbeschermd zonnen. De zon was mijn grootste liefde. Ik wist echter niet dat de zon zo gevaarlijk kon zijn. Nu weet ik wel beter!}