MIJN MELANOOM: RENSKE V. KORTENHOEF, 2018

We stelden drie vragen aan Renske van Kortenhoef (41 jaar)

Stichting Melanoom: Hoe kwam je erachter dat je melanoom had?

Renske: In 2010 heb ik mijn huisarts een moedervlek op mijn rechter onderbeen laten bekijken waarvan ik al een tijdje dacht “Daarmee moet ik naar de huisarts”. Toen de moedervlek ging bloeden ben ik gegaan. Ik was toen 33 jaar. Bijna 20 weken zwanger. We hadden een zoontje van anderhalf.
De huisarts vreesde dat het kwaadaardig was en verwees me door. De dermatoloog bevestigde het vermoeden. Toen ik de uitslag kreeg, bleek inderdaad dat het een melanoom was.

Stichting Melanoom: Hoe is het vervolgens gelopen?

Renske: Ik werd al snel geopereerd. Het melanoom is verwijderd, en nog twee centimeter erom heen. Twee lymfeklieren in mijn lies zijn eveneens weggehaald. Die zijn onderzocht om te kijken of er uitzaaiingen waren. En toen was het twee weken wachten op de uitslag. Die twee weken vond ik vreselijk spannend. Ik maakte mij zorgen om mijn gezondheid maar ook om die van ons ongeboren dochtertje in mijn buik. Zat zij daar wel veilig?
Gelukkig bleken mijn lymfeklieren schoon en hoefde ik nadien alleen nog regelmatig op controle te komen. Ik had wel veel last van oedeem (vochtophoping) in mijn rechter been en op de plek waar mijn lymfeklieren waren weggehaald. De zwangerschap hielp daarin niet. Ik hield alleen nog maar meer vocht vast. Na de geboorte van onze (gelukkig gezonde) dochter ging het gelijk een stuk beter en werd het oedeem al een stuk minder.

Stichting Melanoom: Hoe gaat het nu met je?

Renske: We zijn inmiddels acht jaar verder. Het gaat erg goed met mij en met mijn gezin. Er is later nog wel een aantal plekjes weg gehaald, maar dat waren tot nu toe geen melanomen. Ik heb alleen nog last van oedeem rond mijn enkel.
Zelf ben ik als jong kind, maar ook later, best vaak verbrand door de zon. Mijn kinderen gaan nooit zonder ingesmeerd te zijn met zonnebrandcrème de deur uit. De eerste jaren na mijn melanoom stond ik zelfs alle kinderen uit de buurt in te smeren.
Ik hoop dat mensen zich bewuster worden van de schade die de zon kan veroorzaken.