top of page

Nieuws

Update Coronavirus bij melanoom en oogmelanoom (en de maatregelen in ziekenhuizen om de zorg te kunn


Mensen die lijden aan melanoom of oogmelanoom, die met name een behandeling ondergaan met immuuntherapie (nivolumab, pembrolizumab of ipilimumab) of chemotherapie (bijv. leverperfusie bij uitgezaaid oogmelanoom), worden beschouwd als meer kwetsbaar. De voorzorgsmaatregelen van het RIVM zijn voor hen extra belangrijk. Patiënten met (oog)melanoom die een bestraling ondergaan, geopereerd worden of behandeld worden met doelgerichte therapie (BRAF-MEK remming zoals encorafenib + binimetinib, dabrafenib + trametinib, of vemurafenib + cobimetinib) dienen uiteraard ook voorzichtig te zijn en voorzorgsmaatregelen te hanteren.

Het Coronavirus is een infectie van ongekende aard, waarbij bovenstaande behandelingen gewoon door kunnen gaan. Echter, het kan momenteel voorkomen dat artsen dringend nodig zijn op de Intensive Care afdelingen. Daarom kan het voorkomen dat de kuren en/of controles in het ziekenhuis worden uitgevoerd door arts-assistenten of gespecialiseerde verpleegkundigen.

Een aantal ziekenhuizen heeft besloten het aantal afspraken in het ziekenhuis te beperken en deze, waar mogelijk om te zetten in een telefonische afspraak. Deze maatregel is genomen om ook de wachtkamers zo leeg mogelijk te houden om besmetting te voorkomen.

Planbare zorg welke kan worden uitgesteld, zal bij sommige ziekenhuizen worden uitgesteld, dit om overbelasting van de zorg te voorkomen. De behandeling van (oog)melanoom is in de meeste gevallen, zoals hierboven beschreven, geen planbare zorg die zonder goede reden kan worden verplaatst.

Wij willen hiernaast graag verwijzen naar de websites van de desbetreffende ziekenhuizen, waarbij iedereen rekening moet houden dat de maatregelen iedere dag aangescherpt kunnen worden. Deze informatie kan dus ook steeds aangepast worden. Houd daarom de informatie van de website van je ziekenhuis, naast de eventuele informatie van je behandelaar, steeds goed in de gaten.

Belangrijke voorzorgsmaatregelen:

· Bezoek tijdens de behandelingen en op de verpleegafdelingen is aangepast, net zoals de hygiënevoorschriften. Ook begeleiders met klachten welke mogelijk verband houden met dit Coronavirus worden verzocht niet mee te komen;

· Bij luchtwegklachten; hoesten, kortademigheid, niezen en koorts (hoger dan 38C) neem je tevoren contact op met je ziekenhuis;

· Voor mensen woonachtig in de provincie Noord-Brabant gelden soms nog aanvullende regels; lees deze zorgvuldig door op de website van jouw ziekenhuis;

· Ziekenhuizen hebben een protocol voor behandeling aan mensen wie mogelijk besmet zijn, en vragen ook aan patiënten tevoren telefonisch contact op te nemen met het ziekenhuis.

Klik hier voor een overzicht van alle 14 melanoomcentra in Nederland in willekeurige volgorde. Dit zijn de enige centra in Nederland waar mensen met (lokaal) uitgezaaid melanoom (adjuvant) kunnen worden behandeld.

Voor actuele informatie over het virus en antwoorden op vragen: kijk op de website van het RIVM. Daarnaast heeft de overheid een telefoonnummer geopend voor iedereen met vragen over Corona: 0800-1351.

De algemene regels van RIVM, welke te vinden zijn op www.rivm.nl:

· Was je handen regelmatig met water en zeep

· Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

· Gebruik papieren zakdoekjes

· Geen handen schudden

· Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt Met dank aan LUMC, Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, www.hematon.nl+ en Amphia Ziekenhuis Breda

bottom of page