top of page

Nieuws

Nieuwe campagne 'Leer melanoom herkennen'Onlangs werd dermatoloog dr. Elsemieke Plasmeijer van het Antoni van Leeuwenhoek geïnterviewd door Radio NH n.a.v. de nieuwe campagne 'Leer melanoom herkennen'.


Over waar je op moet letten bij het checken van je huid zegt dr. Plasmeijer het volgende:

'In de regel is het zo dat als je bestaande moedervlekken hebt die gaan veranderen, bijvoorbeeld:

ze worden groter, donkerder, lichter of kleiner of krijgen gekke uitstulpingen of er komt een bult aan, dan is dat echt een reden om aan de bel te trekken. Tijdens de pubertijd krijgen kinderen vaak veel moedervlekken, dan is dat niet zorgwekkend. Maar zeker als je boven de 35, 40 jaar bent dan horen de moedervlekken die je hebt wel echt stabiel te zijn.


Van alle melanomen, ontstaat de minderheid uit een moedervlek. De meeste moedervlekken die je hebt, die blijven gewoon. Maar op het moment dat je ziet dat je een nieuwe moedervlek krijgt; even langs te huisarts gaan. Het hoeft dan helemaal niks te zijn, maar hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat het dan een melanoom kan zijn. Wat heel belangrijk is, dat je weet waar je op moet letten. Je moet een beetje je eigen huid leren kennen.'


Het hele interview is hier terug te luisteren op nhnieuws.nl


De uitzending is van 6 juni. Het staat onder het tabje 'uur 2' en begint na 40 minuten (zie afbeelding)
De ABCDEF-methode is een handig ezelsbruggetje om te onthouden wat de alarmsignalen van melanoom zijn.

Kijk voor meer informatie op de campagnepagina Leer melanoom herkennen


Comments


bottom of page