top of page

Nieuws

(On)mogelijkheden van bestraling van de hersenen“Ik heb huidmelanoom met metastasen in de hersenen. Ik hoor over verschillende behandelingen; bestraling, immuuntherapie, BRAF-remmers. Hoe weet ik wat wanneer het beste werkt?” Op die vraag krijg je antwoord op de Melanoom Infodag, zaterdag 6 april.


Stichting Melanoom heeft ook dit jaar 20 topspecialisten uitgenodigd om de nieuwste inzichten met je te delen over oog- en huidmelanoom. Een van deze experts is drs. P. Hanssens, radiotherapeut-oncoloog. Hij heeft onder andere gewerkt in het Harvard Cyclotron Laboratory in Boston.


Sinds 2002 werkt hij in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Drs. Hanssens is gespecialiseerd in hoge precisie bestralingstechnieken en in het bijzonder de Gamma Knife radiochirurgie. Hij richt zich vooral op patiënten met hersenmetastasen, hypofysetumoren en primaire hersentumoren.


Drs. Hanssens vertelt: “Het Gamma Knife is een apparaat waarmee afwijkingen in de hersenen kunnen worden bestraald met een zeer grote precisie. Deze bestralingstechniek heet radiochirurgie. Dit kan een alternatief zijn voor een operatie. Het kan soms ook de enige behandelmogelijkheid zijn voor patiënten.”


Op de Melanoom Infodag vertelt drs. Hanssens wanneer deze vorm van bestraling ingezet kan worden. Je krijgt onder andere antwoorden op deze vragen:


• Welke patiënten komen in aanmerking voor radiotherapie op de hele schedelinhoud (WBRT)?


• En wanneer is het beter om te kiezen voor stereotactische radiochirurgie, ofwel SRS?


• Wanneer is het goed om naast immuuntherapie en BRAF-remmers ook SRS-bestraling te overwegen?


• En op welk moment kan die behandeling dan het beste gebeuren?


• Kunnen alle hersenmetastasen behandeld worden met SRS?


• En wat zijn de bijwerkingen en te verwachten resultaten van deze behandeling?


Kortom: heb je vragen over bestraling of over andere behandelmogelijkheden bij melanoom en de uitzaaiingen, kom dan zeker naar de Melanoom Infodag. Informatie geeft helderheid en houvast. Bovendien ontmoet je mensen die net als jij melanoom hebben en weten wat je doormaakt.


Datum: zaterdag 6 april 2024

Locatie: Van der Valk Hotel, Utrecht

Comments


bottom of page