top of page

Melanoom
Melanoom herkennen

Hoe eerder een melanoom wordt behandeld, hoe groter de kans op genezing.
Het herkennen van een melanoom kan dus letterlijk levens redden, maar hoe herken je een melanoom?
Welke moedervlek, bultje of bobbeltje is verdacht en welke is onschuldig?
Check jezelf en check elkaar!

ga direct naar:

Vroegtijdig herkennen 

Regelmatig je huid controleren op moedervlekken helpt om huidkanker en melanoom op tijd te herkennen. Dat is belangrijk, want dat verbetert de vooruitzichten. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groot. De behandeling bestaat dan uit een operatieve verwijdering van het melanoom, waarbij de kans op genezing groter is dan 95%. 


Het aantal gevallen van huidkanker stijgt schrikbarend, en daarmee ook de sterfte eraan. Melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, staat in de top-3 van de meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Het jaarlijkse aantal nieuwe melanoompatiënten is de afgelopen 20 jaar zelfs verviervoudigd.

Wanneer je een fervent zonnebank gebruiker bent of je huid regelmatig door zon is verbrand, heb je meer kans op melanoom. Mensen met sproeten, lichte huid of lichte ogen, lichtblond of rood haar die van nature makkelijk verbranden in de zon, behoren ook tot de risicogroep.

abcd

Herken een melanoom: de ABCDE methode

Heb ik een melanoom? Check en monitor je moedervlekken middels onderstaande stappen om een melanoom te herkennen:

Eyeleen_just_letters.gif

Asymmetrie

De (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm

Border

De (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand als begrenzing

Color

De (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren

Diameter

De (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm

Evolving/verandering

De (moeder)vlek ontstaat uit het niets, of groeit, jeukt, bloedt, verdikt of verandert

lelijk

Lelijk eendje

Een andere methode is om het “lelijke eendje” (ugly duckling) te vinden, een plek die uit de toon valt wanneer je veel moedervlekken op je huid hebt. Dit kan een nieuwe, snel groeiende of veranderende vlek of een bobbeltje zijn dat opvalt omdat die duidelijk anders is qua kleur (kan ook eenkleurig roze, donkerblauw of zwart zijn), vorm of grootte dan de moedervlekken eromheen. Valt jou zoiets op bij het checken van je huid? Maak dan voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts.

3 Melanoom _ Herkennen - Illustration Ugly ducklin.gif

Hoe herken je een melanoom?

Je bent geen melanoom-expert dus onschuldige plekjes zijn best lastig te onderscheiden van verdachte plekjes. Met de ABCDE regel gaven we al wat kenmerken waar je op kunt letten, en met de voorbeelden hierbeneden kun je je eigen plekjes vergelijken. Maar er zijn zoveel vlekken en bultjes, vormen en kleuren, dat het soms moeilijk vast te stellen is.

Een verdachte moedervlek… wat nu? Geen paniek. Niet elk vlekje is meteen een melanoom. Maar let op: heb je een gek plekje dat je niet vertrouwt? Ga er altijd mee naar de huisarts! Hij of zij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog zodat de moedervlek goed onderzocht kan worden.

voorbeelden

Onschuldige
moedervlekken

3 Melanoom _ Herkennen - 1.png

Als je één van deze moedervlekken hebt, hoef je je geen zorgen te maken maar controleer wel regelmatig je huid op veranderingen.

Verdachte
moedervlekken

3 Melanoom _ Herkennen - 2.png

Ga naar je huisarts als één van je moedervlekken overeenkomt met deze voorbeelden.

Huidmonitor App

Huidmonitor Mobile App

In Nederland vindt helaas geen nationale screening voor huidkanker plaats. Daarom is het superbelangrijk om je eigen huid goed in de gaten te houden.

3 Melanoom _ Herkennen - Banner.gif

De huidmonitor app van Stichting Melanoom helpt je hierbij.

 • Door foto's te maken van jouw (moeder)vlekken kun je ze zelf monitoren

 • Jouw (moeder)vlekken kun je direct vergelijken met foto's van onschuldige en verdachte (moeder)vlekken in de database

 • In de app staan tips over waar je op moet letten bij het checken van je huid

 • De herinneringsfunctie geeft je een seintje zodat je het checken niet vergeet

 • De app is vrij van reclame en gratis te downloaden.

Gstore 1.png

Hoe weet je of een moedervlek 'onrustig' is?

In de folder ‘Kunt u een haai van een dolfijn onderscheiden?’ wordt het onderscheid tussen verdachte en onschuldige moedervlekken getoond aan de hand van foto's. KWF Kankerbestrijding heeft onderstaande video uitgebracht over zelfonderzoek bij melanoompatiënten.

Klachten

Melanomen ontstaan uit melanocyten, ofwel pigmentcellen, die zich over het gehele lichaam bevinden maar voornamelijk in de opperhuid. In een moedervlek liggen deze melanocyten in een groepje bij elkaar, en meestal ontstaat een melanoom dan ook vanuit een moedervlek. Als een melanocyt in een moedervlek ongeremd gaat delen verandert de moedervlek van uiterlijk; de moedervlek is onrustig. Als je één van onderstaande klachten hebt en de ABCDE regel en voorbeeld afbeeldingen geven je niet voldoende zekerheid, neem dan altijd contact op met je huisarts.

 • moedervlek laat los

 • moedervlek groeit

 • wit vlekje op huid

 • ronde rode vlek op arm

 • bloedend bultje

 • jeukende moedervlek

 • pijnlijke moedervlek

 • blauwe moedervlek

 • ontstoken moedervlek

 • rode vlek op huid wordt groter

 • korstje op moedervlek

 • bruine vlekken op rug

 • zwarte vlek op huid

 • moedervlek met witte rand

 • moedervlek met donkere rand

 • moedervlek met blaasje

zelfonderzoek
3 Melanoom _ Herkennen - 3.png
3 Melanoom _ Herkennen - 4.png
3 Melanoom _ Herkennen - 5.png

Volg ons

Wij voeren het hele jaar door campagne om de bewustwording rondom huidkanker te helpen vergroten. Dat is hard nodig want door slim om te gaan met de zon is huidkanker grotendeels te voorkomen. En weten waar je op moet letten bij het checken van je huid, kan letterlijk je leven redden. Alleen samen kunnen we het tij in huidkanker helpen keren. Volg ons op Facebook en Instagram om onze berichten te delen en ga zelf aan de slag met onze awareness GIF-stickers via stories! 

Discover your spot.

Onschuldig vlekje of melanoom? Zo herken je het verschil.

Ervaringsverhalen

Margje

2024

Margje

Nadat een melanoom op haar bovenbeen verwijderd was, leek het dat Margje daarmee klaar was. Maar een jaar later ontdekte ze een knobbel in haar lies, die een uitzaaiing bleek te zijn.

Hidde

2024

Hidde

Hidde had nooit onder de zonnebank gelegen, was ook vrijwel niet in zijn jeugd verbrand en toch kreeg hij een melanoom. Hij kwam erachter dat zijn beroep als piloot hem een verhoogd risico op deze vorm van kanker geeft.

Mirjam

2024

Mirjam

Toen Mirjam een klein zwart puntje in een moedervlek ontdekte, ondernam ze meteen actie. Ze is blij dat ze het serieus heeft genomen, want daardoor was ze er op tijd bij.  

bottom of page