top of page

Nieuws

TIL-therapie in basispakket zorgverzekering



Vanaf 15 januari 2023 is de TIL-therapie beschikbaar voor mensen met uitgezaaid melanoom, bij wie immunotherapie niet werkte.

De TIL-therapie is de afgelopen 7 jaar voorwaardelijk toegelaten tot het pakket om het mogelijk te maken de effectiviteit ervan te onderzoeken. Dit onderzoek (TIL-therapie vergeleken met ipilimumab) heeft plaatsgevonden in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Herlev Ziekenhuis in Kopenhagen. De resultaten werden bekengemaakt door professor John Haanen op het oncologisch congres ESMO 2022 op 20 september en daarna gepubliceerd in de New England Journal of Medicine (8-12-2022).


Het Zorginstituut komt op basis van de gepubliceerde resultaten tot de conclusie, dat TIL-therapie minstens zo goed werkt als ipilimumab. De resultaten van TIL zijn beter dan die van ipilimumab, maar TIL geeft wel meer ernstige bijwerkingen.


TIL-therapie is voorlopig alleen beschikbaar in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.



Meer lezen:

Link naar het nieuwsbericht over TIL van het Antoni van Leeuwenhoek: 'Eigen afweercellen effectief als levend geneesmiddel bij melanoom'


Lees hier het ervaringsverhaal van een Nederlandse melanoompatiënt die succesvol met TIL is behandeld: Mijn Melanoom: Hein

Komentar


bottom of page