top of page

Mijn Melanoom,

2021

Anna

Tijdens mijn werk als fysiotherapeut zeiden steeds meer cliënten tegen mij; ‘Wat heb jij daar op je pols zitten?’

Anna

Hoe kwam je erachter dat je melanoom had?

Tijdens mijn werk als fysiotherapeut zeiden steeds meer cliënten tegen mij; ‘Wat heb jij daar op je pols zitten?’ Doordat die vraag steeds vaker kwam, had ik het gevoel dat ik hem beter weg kon laten halen. Niet wetende of deze moedervlek nieuw was of niet. Hij zag er heel normaal uit; een rond klein vlekje dat wel wat aan de donkere kant was. Uiteindelijk duurde het nog een tijdje voordat ik een afspraak bij de huisarts had gemaakt om de moedervlek te laten verwijderen.

Eenmaal bij de huisarts dachten ze dat het niks was en vroegen ze ook of ik het niet gewoon wilde laten zitten. Na enig aandringen van mij is het verwijderd door de huisarts. Ik ging naar huis met de boodschap: vanwege protocol wordt het opgestuurd, verwacht er niks van. Na een week werd ik gebeld door de assistente dat ik bij de huisarts moest komen. Uitslag: het was een melanoom met een Breslow-dikte van 0,6 millimeter.


Welke procedure heb je toen gevolgd/welke behandeling heb je gekregen?

Een paar dagen na het gesprek met de huisarts zat ik in het ziekenhuis bij de dermatoloog. En een paar dagen later werd ik geopereerd. Er werd extra weefsel verwijderd op de plek van het melanoom (re-excisie) en er werden 2 lymfeklieren uit mijn oksel verwijderd. Deze werden onderzocht of er uitzaaiingen waren.

Gelukkig kreeg ik de uitslag dat alles goed was. Bij de controles die volgden zijn er nog een aantal plekjes verwijderd, maar die waren allemaal goedaardig.

In het ziekenhuis zijn foto’s gemaakt van mijn lichaam die kunnen helpen bij de controles om beter te kunnen beoordelen of er iets verandert. Zelf blijf ik alert op veranderingen en mag ik altijd bellen bij twijfel. ​


Hoe gaat het nu met je?

Het gaat heel goed. Alleen rond de controles of bij het weghalen van een plek neemt de spanning toe. Verder merk ik dat het wat naar de achtergrond verdwijnt. Met name de eerste 2 jaar na de diagnose melanoom had ik moeite met de zon. Dit vooral omdat ik altijd voorzichtig was en toch kreeg ik het. De arts noemde het ‘domme pech’. Lichamelijk heb ik af en toe last van mijn arm, vooral bij warme dagen hou ik meer vocht vast in mijn arm. Met oedeemtherapie neemt dat dan weer snel af.


Waarom wil je jouw ervaring delen?

Tijdens mijn opleiding tot fysiotherapeut heb ik geen extra informatie over melanoom gekregen. Zelf vind ik dat wel een gemiste kans en mogen ze hier meer aandacht aan besteden. Wij kunnen hier als fysiotherapeut wel meer in betekenen. Ik ben in mijn werk ook anders naar de huid van mijn cliënten gaan kijken. Na mijn eigen ervaring ben ik alerter op plekjes geworden. Ik heb zeker wel een aantal keren aangegeven dat er een plekje op bijvoorbeeld iemands rug zat, dat ze even aan de huisarts moesten laten zien. Sommige hadden dat al gedaan en anderen maakten een afspraak. 


2021

Contact

Heb je behoefte aan een buddy? Neem dan contact met ons op via:

Je kunt ons ook bellen of mailen:

/

We zijn bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
We streven ernaar binnen 12 uur het eerste contact met jou te leggen.​

Help je mee?

Word onderdeel van onze missie 'meer genezing, minder melanoom'

COLLECTE-BUS-hand.gif

Mijn Melanoom.

Ervaringsverhalen kunnen steun en herkenbaarheid bieden. 

Mijn-melanoom-temporary.png

Een luisterend oor. 

Kom in contact met een lotgenoot voor support of ervaringen. 

STMELANOOM_HANDJES.gif
bottom of page