top of page

Mijn Melanoom,

2023

Arjan

Bij toeval ontdekt zijn vrouw een raar plekje op Arjans oorschelp. Het blijkt een melanoom te zijn, maar gelukkig was hij er op tijd bij.

Arjan

Hoe kwam je erachter dat je melanoom had?

Dat was eigenlijk puur toeval. Ik zat samen met mijn vrouw op de bank en de zon scheen van achter mij naar binnen, precies op mijn rechter oorschelp. Waar de zon er normaal doorheen schijnt, zag mijn vrouw een plekje waar dat niet zo was. Ze wees me erop en toen we er samen wat beter naar keken, leek het een soort pigmentvlek te zijn.

Ik besloot direct een afspraak te maken met mijn dermatoloog om het te laten controleren. Die nam een biopt en eigenlijk zonder er verder al te veel over na te denken, wachtte ik op de uitslag. Dat telefoontje kwam op mijn werk en het was geen goed nieuws: het bleek een melanoom te zijn. Dat kwam wel even binnen, ook omdat ik van dichtbij heb meegemaakt hoe zwaar, onzeker en oneerlijk het gevecht tegen deze sluipmoordenaar kan zijn. Ik kende de gevolgen van uitzaaiingen als je er te laat bij bent en daar wilde ik niet aan denken. Maar tegelijkertijd was dat nou net wat er door mijn hoofd schoot. Vervolgens was het wachten op de operatie. In het ziekenhuis hadden we eerst nog een voorbespreking met de oncologisch chirurg. Die legde alles zorgvuldig en correct uit, maar ondanks dat was het een akelig gesprek. Een gesprek dat je hoopt nooit te hoeven hebben en dan besef je dat je er middenin zit. Het voelde onwerkelijk om te spreken over de stadia van een melanoom en de overlevingskansen die daarbij horen. Thuis gekomen legden we het samen aan de kinderen uit. Het was lastig om het allemaal te bevatten, voor iedereen. Onzekerheid met af en toe boosheid en verdriet overheersten, maar we hielden vast aan goede hoop.

 

Welke behandeling heb je gekregen?

De operatie volgde gelukkig al snel. De plastisch chirurg verwijderde het melanoom plus een centimeter er omheen. Hij heeft het maximale gedaan om het oor zo mooi mogelijk te houden. Dat is goed gelukt, maar stiekem is er toch een aardige ‘pizzapunt’ weggehaald.

Daarna was het opnieuw wachten en toen de uitslag kwam, was de opluchting groot. Melanoom stadium 1a; een stadium waarbij de kans op verspreiding van kwaadaardige cellen zeer klein wordt geacht. Wat een onwijs fijn bericht!

 

Hoe gaat het nu met je?

Vanwege het gunstige stadium is er geen lange nasleep geweest. Na enkele vervolgafspraken en controles kon het traject snel worden afgerond. Dat hoofdstuk kan ik dus gelukkig voorzichtig achter me laten, al blijf ik natuurlijk alert. En ik blijf onder controle, vanwege het grote aantal moedervlekken dat ik heb en mijn geschiedenis met basaalcelcarcinoom; een iets ‘onschuldigere’ vorm van huidkanker.

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met Stichting Melanoom?

Eigenlijk heb ik na de ingreep alles een beetje weggestopt, ook door mijn toch best wel drukke bestaan. Pas later kwam het besef terug wat een ongelofelijk geluk ik heb gehad dat ik er zo op tijd bij was. Daardoor voelde ik een klein jaar na het traject de urgentie om alsnog lid te worden van Stichting Melanoom en bij te dragen aan bewustwording.

 

Op de website las ik over de mogelijkheid om via dosupport een actie te starten.  Zo ontstond het idee om dit belangrijke goede doel te combineren met mijn hobby, lange afstanden hardlopen, en een persoonlijke uitdaging. Dit heeft geleid tot een inzamelingsactie voor de stichting, waarbij ik als uitdaging het Hilligenpad van 100km hardlopend op 1 dag ga afleggen. Dit pad is een bezinningsroute in het prachtige Twentse landschap en eindigt vlak bij ons huis. Dus ook voor mijn eigen bezinning en verwerking van alles wat er is gebeurd, past deze route bij uitstek bij mijn doel.

 

Waarom wil je jouw ervaring delen/wat zou je onze lezers mee willen geven? 

Ik heb ontzaglijk veel geluk gehad dat ik op tijd was en het melanoom snel kon worden verwijderd zonder uitzaaiingen en verder gedoe. Ik besef hoe anders het had kunnen gaan. Een tiende millimeter in de dikte van het melanoom maakte voor mij het verschil in de vooruitzichten die ik heb. Daarom vind ik het zo mooi dat Stichting Melanoom onder meer met discover your spot en de huidmonitor app volop inzet op bewustwording en het voorkomen van huidschade (meer genezing, minder melanoom). Vanuit mijn persoonlijke verhaal wil ik graag bijdragen aan deze bewustwording. Het is onwijs belangrijk om je huid goed te controleren en een melanoom vroegtijdig op te sporen!

 

Steun Arjans ultrarun op het Hilligenpad!


Samen fondsen ophalen? Dat kan! Kijk dan voor meer informatie op: https://www.dosupport.nl/organisaties/stichting-melanoom/Terug naar overzicht

Contact

Heb je behoefte aan een buddy? Neem dan contact met ons op via:

Je kunt ons ook bellen of mailen:

/

We zijn bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
We streven ernaar binnen 12 uur het eerste contact met jou te leggen.​

Help je mee?

Word onderdeel van onze missie 'meer genezing, minder melanoom'

COLLECTE-BUS-hand.gif

Mijn Melanoom.

Ervaringsverhalen kunnen steun en herkenbaarheid bieden. 

Mijn-melanoom-temporary.png

Een luisterend oor. 

Kom in contact met een lotgenoot voor support of ervaringen. 

STMELANOOM_HANDJES.gif
bottom of page