top of page

Mijn Melanoom,

2021

Laura

De dermatoloog vertelde dat ik een melanoom had met een Breslow-dikte van 0,6mm

Laura

Hoe kwam je erachter dat je melanoom had?

In juni 1997 ging ik mee op familieweekend. We hadden heerlijk weer en maakten mooie fietstochten over het eiland Schiermonnikoog. Tijdens een rustmoment wees mijn moeder naar een moedervlek op mijn knie. “Wat heb je daar? Is dat nou een moedervlek of niet? Er zit zo’n rare blauwe waas overheen…” Ik zag het ook. Ze adviseerde me naar de huisarts te gaan. Dat wilde ik wel, maar had het zo druk met mijn scriptie: ik zou binnenkort afstuderen aan de PABO en in augustus mijn eerste baan als leerkracht starten. Ze drong eropaan. De week erna maakte ik een afspraak bij de huisarts. Ik zie nog steeds zijn serieuze blik voor me toen hij de plek bekeek. “Ik bel nu direct met het ziekenhuis en je moet zo snel mogelijk gezien worden door een dermatoloog.” Daar ben ik de volgende dag naartoe gegaan. De plek werd weggesneden en ik moest 14 dagen op de uitslag wachten. In de tussentijd verdiepte ik me in wat het nu zou kunnen zijn, want melanoom? Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik was 22 jaar, druk met studie en andere zaken die je bezighouden. Voor de uitslag moest ik naar de polikliniek dermatologie. Aan de balie moest ik me melden. Ik kon meekijken in het afsprakenschema en zag dat mijn naam geel gearceerd was voor die dag met nog 2 namen. Ik werd op dat moment zenuwachtig. De dermatoloog vertelde dat ik een melanoom had met een Breslow-dikte van 0,6. Hij vertelde wat er moest gebeuren. Gelukkig was mijn vriend (nu huidige man) mee, want van de schrik heb ik niet veel meer gehoord. ​


Welke behandeling heb je gekregen?

Ik moest een re-excisie laten doen. Aan de buitenkant van mijn knie. De ingreep werd onder plaatselijke verdoving gedaan en verliep best moeizaam. Met moeite hebben ze het kunnen hechten. Met een dik ingepakte knie die ik niet mocht buigen ben ik weer naar huis gegaan. De uitslag daarna was goed: de randen waren schoon. Ook moest ik in die tijd een longfoto laten maken. Om te checken op eventuele uitzaaiingen. Ook werden mijn lymfeklieren in oksels en liezen handmatig gecheckt. Daarna kreeg ik controle om de 6 en later 12 maanden. De controle bestond uit het bekijken van de moedervlekken en lymfeklieren voelen op verdikkingen.

Hoe gaat het nu met je?

Na 10 jaar, in 2007, ben ik genezen verklaard. Ik hoefde niet meer op controle te komen. In 2011 ontdekte ik een bloedende moedervlek op mijn rug. Via de huisarts ben ik verwezen naar de dermatoloog. Deze is de volgende dag verwijderd en na 10 dagen kwam de uitslag: melanoom met Breslow dikte 0.74. Een re-excisie volgde en de uitslag was goed: randen schoon. Ik kwam weer onder controle voor om de 6 maanden. In maart 2018 adviseerde de dermatoloog een moedervlek op mijn flank weg te halen voor de zekerheid. Helaas kwam deze terug als melanoom met een Breslow dikte van 0,5. Een re-excisie volgde. Ook daar was de uitslag goed van: randen schoon. Vanaf die tijd heb ik elke 3 maanden controle. In 2019 is mijn vader aan melanoom overleden. Hij is korte tijd ziek geweest en dit heeft veel indruk gemaakt.

Waarom wil je jouw ervaring delen?

Melanoom is onvoorspelbaar. Zelf alert blijven op je lichaam blijft zo belangrijk. Op mijn 22e was ik enorm aangeslagen dat dit me overkwam. Ik ben nu 24 jaar verder en het blijft mijn weg die ik moet bewandelen om met de spanning, het wachten op een uitslag, de controles etc. om te gaan. Tijdens het bewandelen van deze weg is het belangrijk voor mij om een luisterend oor in de buurt te hebben. En die heb ik. Mijn man wandelt al 24 jaar met me mee. Elke controle gaat hij mee. Die steun is er en daar ben ik heel blij mee.


Hoe ben je in aanraking met Stichting Melanoom gekomen?

Via internet ben ik in aanraking gekomen met Stichting Melanoom. Ik ben donateur geworden en ontvang het blad Melanoomnieuws. Daar haal ik veel informatie uit en is het prettig om ervaringen van anderen te lezen en informatie te krijgen over behandelmethodes. Ook de sociale kanalen zijn aanvullend zoals de Stichting Melanoom Kennisgroep op Facebook: lotgenotencontact in een directe vorm. Ik wil mijn energie die ik besteed aan het nadenken over melanoom nuttig besteden en heb me een jaar geleden aangemeld als vrijwilliger bij Stichting Melanoom. Ik ben onderdeel van het Social Media Team voor de content op Instagram.


2021

Contact

Heb je behoefte aan een buddy? Neem dan contact met ons op via:

Je kunt ons ook bellen of mailen:

/

We zijn bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
We streven ernaar binnen 12 uur het eerste contact met jou te leggen.​

Help je mee?

Word onderdeel van onze missie 'meer genezing, minder melanoom'

COLLECTE-BUS-hand.gif

Mijn Melanoom.

Ervaringsverhalen kunnen steun en herkenbaarheid bieden. 

Mijn-melanoom-temporary.png

Een luisterend oor. 

Kom in contact met een lotgenoot voor support of ervaringen. 

STMELANOOM_HANDJES.gif
bottom of page