top of page

Nieuws

Studie naar injectie met stukje DNA tegen terugkeer melanoom


(foto: Sjaak Verboom)

In een kleine groep patiënten is door onderzoekers van Amsterdam UMC Cancer Center gevonden, dat toediening van CpG de kans op terugkeer van melanoom lijkt te verkleinen door stimulatie van het afweersysteem.

CpG (Tilsotolimod (IMO-2125) is een synthetisch DNA, dat in de huid wordt ingespoten op de plaats waar het melanoom zat, voorafgaand aan het schildwachtklieronderzoek.

Er is nu een groter onderzoek (Intrimstudie) van start gegaan, waaraan patiënten kunnen deelnemen met een melanoom met een Breslow dikte van meer dan 2mm (T3 of meer), die gepland staan voor een schildwachtklieroperatie. De onderzoekers hopen aan te tonen, dat injectie met CpG een week voorafgaand aan deze ingreep leidt tot minder uitzaaiingen in de schildwachtklier en dat de kans op terugkeer van het melanoom kleiner wordt.

De behandeling is goedkoop en weinig belastend. De enige belasting voor de patiënt is een eenmalig bezoek aan het Amsterdam UMC (locatie VU) voor de informatie over het onderzoek, de instemming met deelname en de injectie. De rest van de behandeling (schildwachtklierprocedure en verdere controles) kunnen in het eigen ziekenhuis plaatsvinden. Alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen meedoen met de studie. Een goede planning is daarbij uiteraard belangrijk. Naar verluidt worden de reiskosten voor het bezoek aan Amsterdam vergoed.

Coördinator van het onderzoek in Amsterdam UMC, Jessica Notohardjo, vertelt hierover in het Reformatorisch Dagblad: website Reformatorisch Dagblad

bottom of page