top of page

Nieuws

Dermatologen bezorgd over uitgebleven diagnoses melanoom


In de coronaperiode is zo’n negenhonderd keer minder een melanoom gediagnosticeerd dan anders. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Pathologie trekken aan de bel nu dit aantal niet wordt ‘ingehaald’.

De verenigingen laten weten dat tijdens de lockdown de grootste terugval in kankerdiagnoses plaatsvond op het gebied van de huidkanker. Inmiddels is het aantal verwijzingen bijna terug op het oude niveau, maar de achterstand van zo’n 41 procent minder gediagnosticeerde melanomen, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker, is niet ingelopen. ‘Een duidelijke opgaande trend in aantal diagnoses is ook in de laatste weken – tot en met week 22 – nog niet te zien’, stellen ze in een persbericht.

De verenigingen roepen iedereen op om met een verdachte plek naar de huisarts te gaan en kondigen aan de komende weken updates en meer details te geven om de gezondheidseffecten van de uitgestelde diagnoses te kunnen inschatten.

bottom of page