OOGMELANOOM

Een oogmelanoom is, een kwaadaardige tumor in het oog en is een verzamelnaam voor melanomen in- of op het oog. Het meest voor komende  oogmelanoom zit aan de binnenkant van het oog en is niet in de spiegel te zien.

Per jaar zijn er in Nederland ongeveer 200 nieuwe patiënten, meestal mensen tussen de 50 en 80 jaar. Het aantal nieuwe gevallen van oogmelanoom is stabiel. Er is wel een lichte toename in de afgelopen 25 jaar, maar die is goed te verklaren door de groei van de bevolking in die tijd.

Aantal nieuwe diagnoses in 2017: 241.

80% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven, 70% na 10 jaar nog. Deze getallen zijn geleidelijk iets beter geworden.
Helaas sterven jaarlijks ongeveer 35 mensen aan (uitgezaaid) oogmelanoom.

Bron: IKNL

Stichting Melanoom richt zich op mensen met melanoom en oogmelanoom. En op de hele Nederlandse bevolking, als het gaat om preventie van melanoom.
De informatie voor het oogmelanoom is tot stand gekomen in samenwerking met de oogmelanoomcentra L.U.M.C. Leiden en het Erasmus MC Rotterdam.

Eén van onze doelstellingen is het geven van goede, betrouwbare informatie over melanoom, oogmelanoom en daarmee samenhangende onderwerpen.
Deze informatie wordt via verschillende kanalen aangeboden: deze website, diverse publicaties (grotendeels ook te lezen via deze website) en stands en presentaties op evenementen en conferenties en patiënteninformatiedagen zoals de melanoom infodag van de Stichting Melanoom.

Voor meer medische informatie over oogmelanoom, bijvoorbeeld over het stellen van de diagnose en over de behandeling, ga je naar de
bibliotheek van kanker.nl
Of via onze besloten
Facebook groep “voor oogmelanoom patiënten”

Of neem contact op met het oogmelanoom buddy netwerk:
[M]eye Buddy, 088 - 002 97 44,  info@oogmelanoombuddy.nl​

Lees hier ervaringsverhalen van mensen met een oogmelanoom.

Folder oogmelanoom (2016)

Folder [My]eye Buddy