top of page

Nieuws

Tweeduizend Kilometer Challenge voor Stichting Melanoom


Justin en Roland zijn twee vrienden die elkaar al kennen vanaf de kleutertijd. Vlak voordat de coronacrisis uitbrak, besloten ze samen een hardloop-challenge aan te gaan: 2000 kilometer in 10 maanden. Een mooie uitdaging waarbij ze geld willen ophalen voor het goede doel. Dat dit goede doel Stichting Melanoom moest zijn, stond als een paal boven water.

Samen hebben de twee vrienden de afgelopen jaren al heel wat van de wereld gezien tijdens hun reizen naar o.a. Thailand, Panama en Australië. Roland was erbij toen Justin in Australië de Nederlandse Yvonne ontmoette die daar ook aan het rondtrekken was. Hij was er getuige van toen er tussen die twee een vonkje oversloeg. In Nederland ontstond er tussen het drietal ook een hechte vriendschap. Toen er bij Yvonne in 2018 een melanoom werd aangetroffen, hebben zij, haar vrienden en familie, ondervonden wat voor een impact dat heeft.

Verdiepen Justin: “De kennis over een melanoom en huidkanker is bij veel mensen heel laag. Dat was ook bij ons zo. Voordat er bij Yvonne een melanoom werd ontdekt, dacht ik dat het iets op de huid was wat je gewoon kan laten weghalen en dan ben je ervan af. Later toen ik me ging verdiepen in melanoom, kwam ik erachter dat deze vorm van huidkanker dus ook kan uitzaaien. Bijvoorbeeld naar je lymfeklieren en het op die manier verder je lichaam in kan dringen. Gelukkig was dat bij Yvonne niet het geval. Veel jongeren denken; dat gebeurt mij niet. Maar nu we met z’n allen steeds meer reizen, lopen we gewoon meer risico op huidkanker. Ik heb zelf een vrij donkere huid en was ook altijd van mening; bij mijn huid gebeurt dat toch niet. Dit soort excuses om je niet in te smeren hoor ik ook vaak om me heen. De voorlichting en campagnes van Stichting Melanoom en het delen van ervaringsverhalen dat draagt bij aan het bewustzijn dat huidkanker iedereen kan overkomen. Niet alleen bij mensen die vaak onder de zonnebank gaan of heel veel in de zon zitten. Daarom vinden Roland en ik het een goed idee om onze hardloop-challenge aan een doneeractie voor de stichting te koppelen.” Na een maand hardlopen en het aftikken van de eerste kilometers beseften de vrienden dat hun einddoel van duizend kilometer per persoon best ambitieus is. Ze helpen elkaar er doorheen met peptalks als het even tegenzit. Ze rennen meestal samen en soms apart. Vaak door parken en dat proberen ze een beetje af te wisselen met een bijzondere loop buiten de stad. Ook tijdens de corona lockdown werd er stug doorgetraind. Roland: “De vakantie ging niet door, alles was dicht, we hadden meer tijd om te rennen. Het hardlopen werd voor ons toen echt een uitlaatklep. We hebben toen mooi door de stille binnenstad van Amsterdam, over de lege grachten en een uitgestorven Dam gerend, dat was wel heel bijzonder.” Bewuster Sinds ze meer weten over huidkanker, gaan de vrienden veel bewuster om met hun eigen huid, de zon en zorgen dat ze goed beschermd op pad gaan. Justin: “Ik check af en toe Yvonne’s huid en zij die van mij. Ik ben alerter geworden, ook bij vrienden. Maar soms als ik vraag of iemand een bepaald plekje wel eens heeft laten nakijken, is de reactie vaak laconiek. Zo van, joh dat is toch niet nodig. Precies zoals ik er zelf vroeger ook over dacht. Inmiddels weet ik dat als je er te laat mee naar de dokter gaat, je er niet altijd zomaar van af bent. Melanoom is niet iets wat je even kunt laten wegstippen. De hele nasleep van behandelingen, onderzoek op uitzaaiingen en controles, dat soort bewustzijn is er echt bij bijna niemand. Daarom zijn de campagnes van Stichting Melanoom zo belangrijk.” Wil jij Justin en Roland een hart onder de riem steken en hun mooie actie steunen met een donatie? Kijk dan voor meer informatie op: https://www.doneeractie.nl/skin-cancer-awareness-discover-your-spot/

Lees meer over Yvonne’s ervaring in de rubriek Mijn Melanoom

bottom of page