top of page

Nieuws

Immunotherapie en voeding


Geke Hospers internist-oncoloog Laura Bolt dietist UMCG

“Is er iets bekend over wat ik wel of juist niet moet eten als ik immuuntherapie krijg voor mijn melanoom?” Ja, daar is onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn heel interessant! De onderzoekers vertellen je er alles over op de Melanoom Infodag, zaterdag 6 april.


Ook dit jaar delen topspecialisten de nieuwste inzichten met je over melanoom. De twee specialisten die dit onderzoek hebben gedaan, zijn prof. dr. G.A.P. Hospers, internist-oncoloog in het UMCG en dr. L. Bolte, voedingswetenschapper en arts. Zij rondt op dit moment haar promotieonderzoek aan het UMCG af met als voorlopige titel ‘Diet, microbes and immune responses: Dissecting the role of diet and the gut microbiome in intestinal inflammation and cancer immunotherapy’.


Bolte en Hospers onderzochten het effect van voeding bij patiënten met gevorderd melanoom die een behandeling kregen met immuun-checkpointremmers. Er lijkt een verband te zijn met een betere reactie op deze behandeling bij mensen die veel groenten, peulvruchten, fruit, volkoren granen, vis en noten aten, en weinig rood vlees en bewerkte fabrieksvoeding. Dit eetpatroon heet ook wel een mediterraan dieet.


Het effect lijkt vooral te komen door de gezonde vetten (in bijv. vis en noten) en de vele vezels in de groenten, fruit en granen. Prof. dr. Hospers en dr. Bolte vertellen je op 6 april alles wat je moet weten.


Prof. dr. Hospers is medisch oncoloog in het UMCG Ziekenhuis in Groningen. Zij doet onder andere onderzoek naar het verbeteren van klinische resultaten voor patiënten met gevorderd melanoom.


Dr. Laura Bolte is arts en voedingswetenschapper. Zij richt zich op onderzoek naar de impact van voeding en het darmmicrobioom op de gezondheid.


Kortom: heb je vragen over melanoom, uitzaaiingen, de behandelopties en de nieuwste onderzoeken, kom dan zeker naar de Melanoom Infodag. Informatie geeft helderheid en houvast. Bovendien ontmoet je mensen die net als jij melanoom hebben en weten wat je doormaakt. Zien we jou ook, op 6 april?Datum: zaterdag 6 april 2024

Locatie: Van der Valk Hotel, Utrecht


Bekijk het hele programma en bestel je kaarten:Comentários


bottom of page